|
Zarejestruj •
FAQ
• Szukaj • Zaloguj
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Krysia
|
 Jak dobrać grzejniki?
Witam.
Jestem na etapie doboru grzejników do naszego nowo budowanego domu. Mam pytanie jak dobrze dobrać grzejnik do powierzchni pomieszczenia? Dom jest dobrze izolowany. Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam. Krysia
|
4 sty 2010, o 15:09 |
|
 |
Mateusz
Dołączył(a): 30 gru 2009, o 10:13 Posty: 5 Lokalizacja: Krzyżanowice
|
 Re: Jak dobrać grzejniki?
Zapotrzebowanie na moc cieplną w danym pomieszczeniu zależy w głównej mierze od izolacyjności cieplnej ścian budynku i wielkości ich powierzchni. Stosując znaczne uproszczenie możemy przyjąć, że na 1 m3 kubatury pomieszczenia potrzeba od 30 W (dla budynków dobrze izolowanych) do 50 W (dla budynków o słabej izolacji).
PRZYKŁAD: Pomieszczenie w budynku średnio izolowanym o wymiarach 4 m x 4 m x 2,5 m. Przyjmujemy 40 W/m3 (4 x 4 x 2,5) x 40 W/m3 = 1600 W
|
5 sty 2010, o 15:13 |
|
 |
Hela
|
A ja chciałam się zapytać czy do pokoju o pow. 36 m2 wystarczy taki grzejnik?:  Chciałabym żeby nie "zagracał mi powierzchni" a było cieplutko i przyjemnie 
|
13 lip 2011, o 15:32 |
|
 |
Admin
Administrator
|
Mam dla Pani dobrą wiadomość. Na rynku pojawiły się kolorowe grzejniki, które nie tylko nie zagracają powierzchni pomieszczenia, a mogą doskonale komponować się z kolorystyką pozostałych elementów. Odnośnie wielkości grzejnika, tu już poprosiłbym Panią o kontakt, bo uwarunkowane to jest jego mocą. Pozdrawiam
|
14 lip 2011, o 08:15 |
|
 |
Ekspert PCPM
|
Witam, jeżeli chodzi o tradycyjną instalację c.o z wykorzystaniem grzejników, warto zastanowić się nad wykonaniem układu z miedzi. Do miedzi pasują grzejniki żeliwne , stalowe i wykonane z mieszanek. Ważną cechą miedzi jest anty dyfuzyjność, która zapobiega przedostawaniu się do obiegu tlenu, który powoduje korozję grzejników. Pozdrawiam.
|
19 paź 2011, o 14:08 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|